SLAAPAPNEU
AMSTERDAM

Voor de behandeling van slaapapneu in Amsterdam kunt u terecht bij onze tandartsenpraktijk. Slaapapneu kan erfelijk zijn en ontwikkelt zich vaak pas op latere leeftijd. Het is een slaapstoornis waarbij iemand ademstilstand ervaart tijdens het slapen. Door de slaapapneu ontstaat er een pauze van de ademhaling die minstens 10 seconden duurt. Wanneer er vaker dan 15 keer per uur een ademstilstand is, is er sprake van het slaapapneusyndroom.

De hersenen krijgen in dit geval te weinig zuurstof binnen en geven daardoor een signaal af. Hierdoor gaat u minder vast slapen of kunt u helemaal wakker worden. Zodra u wakker bent kunt u weer normaal ademen en kan de slaap weer hervat worden. Door de slaapapneu aanvallen wordt er geen diepe slaap meer bereikt en ontstaat er vermoeidheid.

WILT U PATIENT WORDEN?

Wij nemen nieuwe patiënten aan, u kunt zich hier inschrijven:

balie@mondzorgbuitenveldert.nl
020 642 5130

Telefonisch bereikbaar tussen
08.00 - 12:00 en 12.30 - 14.30.

SYMPTOMEN SLAAPAPNEU

Veel mensen ervaren ademstilstanden tijdens de slaap. Apneu betekent letterlijk ‘geen adem’. In de meeste gevallen is dit alleen niet zorgelijk, mits dit niet te lang duurt of niet te vaak voorkomt. Hoe herkent u slaapapneu bij u zelf, of bij uw partner? Hieronder vindt u een aantal symptomen van slaapapneu.

Hevig snurken

Wakker worden met een benauwd gevoel

Ademstilstand tijdens slaap en daarna luid gesnurk

Droge mond met opstaan

Hartkloppingen

Keelpijn bij wakker worden

Hoofdpijn (in de ochtend)

Veel zweten in de nacht

Vaak naar de wc moeten in de nacht

Vermoeid en minder concentratie overdag

RISICO’S SLAAPAPNEU

Doordat de zuurstof in uw bloed wordt verminderd loopt u risico op een aantal aandoeningen. De meest belangrijke risico’s hebben wij hieronder op een rijtje gezet.

Vergeetachtigheid

(zware) depressies

Hartaanvallen

Hartfalen

Hoge bloeddruk

Overgewicht

Diabetes

Beroertes

Verkeersongelukken

Specialist

ERIC VAN HEESWIJK

‘’Eric van Heeswijk, specialist en pionier op het gebied van behandelingen
tegen snurken en slaapapneu.’’

eric_200x200_adaptiveResize

SPECIALIST

Eric van Heeswijk

BEHANDELING VAN SLAAPAPNEU IN AMSTERDAM

Tandartsenpraktijk Buitenveldert beschikt over een specialist en pionier op het gebied van behandelingen tegen snurken en slaapapneu. Afhankelijk van de ernst van het apneu zijn verschillende behandelingen mogelijk.

MRA BEUGEL

Bij lichtere vormen van slaapneu en snurken kunt u in aanmerking komen voor een behandeling met een gebitsprothese of mandibulair repositie apparaat (MRA). De beugel wordt op maat gemaakt en zorgt ervoor dat uw onderkaak tijdens het slapen naar voren blijft staan. Op deze manier ontstaat er meer ruimte in de keelholte, waardoor de ademhaling regelmatiger verloopt. Voorwaarde voor een behandeling met een MRA beugel is dat u over een gezond gebit beschikt. De kosten voor een MRA beugel worden in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekering.

CPAP BEHANDELING

De meest toegepaste behandeling bij middelmatige en zwaardere vormen van slaapapneu is de ‘Contionuous Positive Airway Pressure’ (CPAP). Bij de CPAP behandeling wordt er extra luchtdruk toegediend via een masker dat over de neus of het gezicht wordt gedragen. De druk zorgt ervoor dat uw luchtwegen open blijven, zodat er geen apneu optreedt. Wij vertellen u graag meer over de CPAP behandeling.

OVERIGE BEHANDELINGEN

Afhankelijk van de oorzaak van de blokkade van de luchtwegen, bent u soms gebaat bij een chirurgisch ingreep. Dit gaat vaak om een operatie waarbij de belemmering in de keel of neus wordt verwijderd. Als u meer wilt weten over uw slaapstoornis of over slaapapneu, bent u van harte welkom in onze praktijk in Amsterdam. Wij geven u graag meer informatie over de diagnose en behandeling.

ER ZIJN TWEE SOORTEN SLAAPAPNEU

OBSTRUCTIEVE SLAAP APNEU (OSA)

Dit is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Veel zware snurkers hebben hier last van, zonder dat zij dit weten. Doordat de wanden van de keelholte elkaar raken ontstaat er een ademhalingsstoornis, waardoor de ademhaling een aantal seconden hapert. Mensen die dit ervaren merken vaak overdag de klachten. Vaak voelen zij zich overdag vermoeid en slaperig en kunnen ze zich lastig concentreren. Wanneer Obstructieve Slaap Apneu vroeg wordt ontdekt, kunnen apneu behandelingen ervoor zorgen dat complicaties minder of helemaal niet zullen optreden.

CENTRALE SLAAP APNEU (CSA)

In het centrale slaap apneu syndroom wordt er onderscheid gemaakt tussen twee varianten:

Primair centraal
slaapapneusyndroom

Cheyne Stokes-ademhaling

PRIMAIR CENTRAAL SLAAPAPNEUSYNDROOM

Wanneer de hersenen niet of te weinig signalen naar de ademhalingsspieren sturen om te ademen, is er sprake van het centrale slaapapneu syndroom. Er zijn op dat moment geen ademhalingsbewegingen. Normaliter is de keelholte doorgankelijk voor lucht, maar door de apneu is dit niet het geval. Deze vorm van slaapapneu komt het meeste voor bij kinderen, of volwassenen met hart- en vaatzieken, cerebrovasculaire ziekte of aangeboren ziekten. Daarnaast kan het gebruik van bepaalde medicijnen ook een rol spelen.

CHEYNE STOKESADEMHALING

Patiënten met hartfalen hebben deze vorm van slaapapneu het meest. Diepe ademhalingen worden afgewisseld met pauzes van vrijwel volledige ademstilstand. Het gevolg hiervan is verminderde prikkelbaarheid van het ademcentrum in de hersenen.

OORZAKEN VAN SLAAPAPNEU

Doordat de zuurstof in uw bloed wordt verminderd loopt u risico op een aantal aandoeningen. De meest belangrijke risico’s hebben wij hieronder op een rijtje gezet.

Overgewicht

Roken en tabak

Alcohol, slaap- of kalmeermiddelen gebruiken

Erfelijke factor

Leeftijd (vaak vanaf 50 jaar)

Hormonale en stofwisselingsaandoeningen

HOE VOORKOMT U SLAAPAPNEU?

Doordat de zuurstof in uw bloed wordt verminderd loopt u risico op een aantal aandoeningen. De meest belangrijke risico’s hebben wij hieronder op een rijtje gezet.

Voorkom of verhelp overgewicht.

Drink geen alcohol voor het slapen.

Beperk slaap- en kalmeringsmiddelen tot een minimum.

Doordat de zuurstof in uw bloed wordt verminderd loopt u risico op een aantal aandoeningen. De meest belangrijke risico’s hebben wij hieronder op een rijtje gezet.